Trucuri simple pentru a petrece sarbatorile de iarna cu mai putin stres.

It’s all about …organizare, planificare si buget.

Sarbatorile de iarna sunt cele mai frumoase sarbatori din an. Ne vedem cu cei dragi, cumva suntem mai buni, daruim si zambim un pic mai mult.

Pentru mine sarbatorile nu sunt doar momente de facut schimb de cadouri si mancat pe saturate. Sarbatorile acestea inseamna speranta, drag de semen, pregatiri pentru noi inceputuri, noi etape dar si recunostinta pentru ceea ce a fost, ceea ce am si ceea ce sunt.

Incheierea anului cu sarbatoare este cel mai bun exemplu de a invata ca ne putem recompensa si la sfarsitul unei zile sau sfarsitul unei saptamani, nu doar la finalul de an. Conceptul asta al auto-recompensarii poate fi implementat oricand, depinde doar de noi.

Asadar, cum ne organizam fara stres in prag de sarbatori?

Planificarea din timp a tuturor activitatilor ne va reduce mult nivelul de stres si coplesire de care toti ne lovim in preajma sfarsitului de an.

Iata pasii pe care ii fac eu si iti recomand si tie sa tii cont de ei pentru a avea Sarbatori in tihna nu cum am crescut inainte de 89, facand toate cele in ultimile 3 zile.

Primul pas- concepe o lista cu etapele importante apoi creaza subcategorii.

Cand vacanta de vara este pe final este vremea sa te gandesti la vacanta de iarna. Lista acesta te va ajuta sa faci din timp cumparaturile si mai ales sa gasesti varianta cea mai buna, fara stres si fara alergatura de last minute.

De fapt, vor fi mai multe liste pe care le dezvolti de la una. Pe lista vei scrie urmatoarele categorii:

  1. Unde petrec Craciunul si cu cine,
  2. cadourile (destinatarul plus costurile de impachetat si trimis la timp),
  3. serbarile scolare, profesorii,
  4. decoratiunile,
  5. curatenia,
  6. familia, pozele de familie,
  7. meniul de Craciun apoi de Revelion,
  8. tinutele,
  9. petreceri tematice legate de job,
  10. kit de urgenta,
  11. curatenia de dupa,
  12. cum despodobim si punem decoratiunile organizat la locul lor,
  13. buget de dupa sarbatori,
  14. inceput de an nou, obiective.

Sa le luam pe rand, fara stres ori coplesire.

  • Unde si cu cine petrec Craciunul, Revelionul. Pentru noi e simplu, intotdeauna Craciunul este acasa dar Revelionul, ei bine am optat pana de curand sa iesim. Apoi a venit Pandemia. Acum suntem gazde.
  • Cadourile. Fa o lista separata pe care scrii pentru cine trebuie sa cumperi/mesteresti cadouri: pentru familia apropiata, apoi alte rude, prieteni, colegi de job, prietenii tai sau ai copiilor si bine inteles bugetul alocat pentru fiecare plus costul de trimis prin posta sau curier. Nu uita sa cumperi hartie de impachetat si funda din timp sau fii creativ/a si refoloseste ce mai ai prin casa ( de exemplu o esarfa poate fi un ambalaj sustenabil si dragut)
  • Serbarile scolare ( pune bani de-o parte pentru fotografiile scolare, cadouri de Secret Santa , profesori, targuri in scop caritabil, costume)

Serbarile scolare sau extra-activitatile cu copiii. 

    • Ne place sau nu atunci cand devenim parinti mai adaugam activitati in plus pe lista de Craciun iar activitatile cu copiii sunt zilnice daca nu de mai multe ori pe zi. Pe blogul Laurei Frunza am vazut cum isi planifica ea calendarul de activitati cu copiii si este o inspiratie buna. Am bifat inca un punct.
  • Decoratiunile specifice. Selecteza si doneza, schimba sau vinde.

Bradul este vedeta, desigur, dar si decoratiunile au nevoie de ingrijire sau un update pentru a crea atmosfera magica. Toamna, dupa ce fac trecerea catre sezonul rece cu articolele vestimentare si lenjeriile din fiecare incapere sortez si verific decoratiunile de Craciun si luminitele. Anul acesta am decis sa nu mai folosesc beteala si ghirlandele colorate ci voi merge pe culori cat mai naturale cu un strop de glam (verdele bradului  un pic de rosu si decoratiuni din lemn sau lut alb iar steluta din varf si cateva globulete vor fi aurii) Desigur ca am si luminite albe cu lumina calda pentru interior si rece la exterior.

  • Curatenia casei. Cand vine vorba de curatenia casei avem rutinele saptamanale bine implementate. Obisnuiesc sa spun ca de la General manager de Hotel de lux acum sunt (cam de vreo 7 ani incoace) General Managerul casei mele unde… mai mereu eu ordon (aka planific) eu execut. Prefer sa las copiii sa se ocupe de scoala lor si cand pot, mai mereu in weekend, ne implicam cu totii. Imi spal geamurile si perdelele din timp, daca este cazul spal si covorasele. Am renuntat la covoarele mari de cand avem incalzire in prdoseala si pisicut. Este mai mult simplu de intretinut. Pentru ca facem putin cate putin in fiecare saptamana nu este nevoie de mega curatenie in preajma Craciunului. Pentru ca vom gati un pic mai mult voi face o curatenie suplimentara intre Craciun si Anul Nou dar nu voi pune presiune pe mine sau membrii familiei.

TIP of the day atunci cand gatesti si murdaresti aragazul/plita sterge imediat.

  • Fotografiile de familie sunt la un click distanta iar pentru a rezerva o sesiune foto sfarsitul lui Noiembrie este cel mai indicat.

 

  • Meniul. Stabileste din timp meniul impreuna cu invitatii si testeaza parte din retete. Ideal este sa delegi anumite preparate sa fie aduse de invitati. Astfel vei economisi timp si resurse fiananciare.

Tip of the day : congeleaza resturile alimentare pentru a fi reinterpretate ulterior.

  • Tinutele de sarbatoare. Chiar daca petreci sarbatorile acasa, in tihna, fa un mic efort si imbraca-te frumos in aceste zile. Starea de bine va fi completa. Alege sa iti cauti din timp tinuta mult visata fie in magazine, fie pe grupurile de Facebook ce sunt pro sustenabilitate si economie circulara.
  • Petreceri tematice legate de job. Nu uita sa iti alegi o tinuta si pentru petrecerile unde esti invitat/invitata. Sfatul meu :schimba un element din ceea ce ai cu un accesoriu nou si nu va trebui sa cheltui o suma mare pe  mai multe tinute.
  • Kit de urgenta. Evita ca zilele acestea sa ajungi la spital. Ai un kit de urgenta la indemana cu strictul necesar fie in caz de mici accidentari fie pentru o durere aparuta in urma consumului un pic mai mare fata de obicei a unor alimente si bauturi.

Continuarea articolului imediat dupa Craciun.

Sarbatori cumpatate cu multa bucurie,

P.s. Nu uita sa daruiesti o particica din ceea ce ai si celor in nevoie

Sarbatori Fericite!

Xoxo,

Helenita


 

Si…daca iti plac postarile mele despre organizare, bucatareala, DIY, curatenie, camin in general, intra te rog și pe pagina de Facebook a blogului Elena Santos Home apoi impartaseste acest articol si cu prietenii tai.

Te invit si pe canalul meu de YouTube si  cel de Instagram sa vezi ce mai mesteresc si iti e util.

Ma gasesti cu acelasi nume Elena Santos Home dar si in grupul cu idei de organizare, economisire si timp liber, grup unde poti gasi solutii smart adaptate fiecarui stil.

E.S.

 

😊♻🎄

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.