Care-i legătura dintre dialogul cu sinele nostru și organizare?

Conectarea cu sinele nostru este fundația ce stă la baza clădirii oricărui vis, la vizualizarea și îndeplinirea oricărui obiectiv. Parerea mea.

La workshop-ul pe care l-am susținut chiar la început de an despre planificare, claritate și vision board  am spus ca va fi un an de metamorfoză, de transformare în toate planurile și mai ales de conectare cu noi înșine.

Așa îl vedeam eu pentru mine. Așa este.

Marie Kondo, gurul modern al organizării și simplificării începe în toate cărțile și cursurile ei cu o meditație ce o ajuta să clarifice de ce vrea să facă ceea ce și-a propus să facă.

Mai jos găsești pașii pe care ea îi propune pentru a-ți simplifica casa.

Workshop Elena Santos
Planificare, claritate, vision board

Conectarea cu sinele, manifestarea dorințelor, planificarea şi claritatea ori vizualizarea finala a ceea ce îți dorești cu adevărat pot fi implementate în orice arie a vieții. Bine, atâta timp cât există disciplină și conștiinciozitate.

Conceptul de organizare, fie ea organizare rezidențială, personală sau antreprenorială ține de fapt de organizarea mentală.

Cum așa, te întrebi?

Ei bine, atunci când știi sau simți care îți sunt valorile, care îți este viziunea și în mintea ta este liniște, cu siguranță vei fi mult mai determinat să vezi clutterul din viața ta, din casa ta sau afacerea ta.

Concret dacă lucrurile din viața ta te îngreunează să evoluezi, simplifică.

Simplifică apoi organizează.

Vorbim aici fie de haine, cărți, jucării, obiecte sentimentale sau piese de mobilier dar și de persoane care nu mai se pupă cu prezentul tău.

Întreabă-te dacă lucrul sau omul respectiv te mai bucură, dacă nu dă-l afară dar nu oricum ci mulțumește-i pentru perioada în care ți-a adus stare de bine. Apoi, let it go.

Eliberează-te!

So, get clear on your values and your visions.

Întreabă-te ce contează cel mai mult pentru tine?

Încearcă să înțelegi de ce vrei să te organizezi acolo unde crezi că ai nevoie și mai ales ce îți stă în cale. Îmi vine în minte acum o remarcă de la cursul lui Andy Szekely Dă-te la o parte din calea ta. Minunat, absolut minunat.

Noi suntem cei care ne formăm singuri blocaje și ne punem limite și piedici.

De ce? Pentru că nu avem un plan și ordine în ceea ce ne dorim să îndeplinim.

De exemplu: vreau să îmi organizez documentele sau pozele din laptop. Îmi fac un plan. De la ora x la ora y îmi scriu ce vreau să fac, apoi împart pe bucăți importante și realizabile în timpul z.

Tranzităm o perioadă delicată pentru tot mapamondul. O perioadă nouă pentru toți, total diferită de ceea ce ne-am propus în noaptea dintre ani. Tocmai de aceea este o perioadă excelentă de simplificare și organizare. Pe toate planurile.

Speranțele și viziunile unora de la început de an s-au spulberat cumva odată cu această pandemie generată de Covid-19.

Îmi place să cred că există totuși speranță, există soluții dar mai ales îmi place să văd luminița de la capătul tunelului, în orice situație.

Eu am folosit acest timp constructiv. Nu este ușor, unele contracte mi-au fost amânate sau nu mai sunt realizabile. La fel și persoane din viața mea.

Este de înțeles și totuși este benefică această nouă adaptare chiar dacă din punct de vedere financiar este delicat pentru noi toți. Unele pleacă, altele vin. Contează să ne adaptăm, să ne reorganizăm și totodată să ne știm cu adevărat valorile.

Revenind la organizarea noastră…

Acordă-ți și tu timp pentru a crea o nouă viziune pentru viața ta, casa ta, afacerea ta și ceea ce vrei să-ți amintești din această perioadă în următoarele luni ce vor veni și mulți ani de acum încolo. 

Și totuși, cum încep să mă organizez?

Înainte de orice începi întreabă-te ce vrei și mai ales de ce vrei să…fii mai organizat sau să ai o casă mai simplă, mai organizată și ordonată.

Această acțiune de a simplifica și organiza poate fi provocatoare.Uneori ai sentimentul de copleșire, de amânare sau chiar de abandon.

Având în minte  de ce-ul de început și vizualizarea lucrului finalizat te vor ajuta să mergi mai departe.

Start small.

Un elefant se mănâncă bucată cu bucată …

Ei bine da, așa este și cu organizarea. Cum spuneam și mai sus fă-ți un plan.

Stabilește un obiectiv final și împarți pe categorii și subcategorii toate variantele posibil-realizabile pentru tine.

Primul pas – începe cu ceea ce îți este absolut necesar apoi faci ceea ce crezi că e posibil-realizabil și deodată te vei trezi că deja faci imposibilul (Francisc de Assisi).

Marie Kondo spune în cartea ei Magia Ordinii că putem începe să ne organizăm casa în 4 pași simpli doar după ce aflăm de ce vrem să facem asta.

  1. Scoate tot afară (golește spațiul ce trebuie organizat)
  2. Sortează, selectează doar lucrurile care îți aduc cu adevărat bucurie
  3. Fii recunoscător pentru lucrurile care ți-au folosit și le vei vinde sau dărui după ce această perioadă pandemică se va sfârși.(Orice donație se face acum, în pandemie, prin sterilizarea tuturor obiectelor de catre o terță companie de profil, lucru care implică costuri mari)
  4.  Depozitează SMART, pe categorii, dar ai în minte că accesul trebuie să fie facil.

Cum mă motivez?

Simplu. Prin vizualizare și planificare.  I practice what I preach.

Concret

Vizualizarea mă ajută să conștientizez finalul. Adică, îmi imaginez cum mă voi simți atunci când este gata spațiul pe care vreau să îl organizez. (Vorbim aici de organizarea casei dar structura este aceeași în orice arie a vieții tale)

Planificarea, în orice domeniu te ajută să economisești timp, nervi și bani.

Conectare
Motivație, organizare, plan de acțiune

 

Uite câteva tool-uri care te pot ajuta sa rămâi focus pe ceea ce ți-ai propus să organizezi în viața ta:

  • Planifică dar setează un timp anume ( cu clopoțel/alarmă ca la școală)
  • Alege-ți un partener, asta te va ajuta să fii consecvent pentru că vei primi susținere
  • Recompensează-te (un dans, o ciocolată, un pahar cu vin sau chiar o vorbă bună către sinele tău)
  • Fă poze before/after. Garantat starea de bine se va instala pas cu pas
  • Pune-ti muzică plăcută pe fundal și un difuzor cu uleiurile preferate sau o lumânare parfumată. Cu toții reacționăm plăcut și suntem mult mai eficienți la stimuli externi cum ar fi la auzul melodiilor preferate. Eu ascult fie podcasturi, tutoriale despre cum funcționează fascinantul nostru creier sau jazz (uite link aici).

Deci, ce mai aștepți, DO IT NOW!

Începe să îți planifici ceea ce vrei să organizezi apoi urmează pașii de mai sus. Abia aștept să îmi scrii ce rezultate ai avut.

Nu uita că elefantul se mănâncă bucată cu bucată, în ritmul tău și al muzicii.

Spor și energieee…

Helenita dos SANTOS

P.s Dacă îți sunt inspirație primii pași în organizare dă mai departe și celor dragi ție!

Să îți fie de folos!

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.