Avem nevoie de sfaturi simple de organizare si economisire in bucatarie?

Sigur ca da, mai ales ca risipa alimentara si cea financiara sunt in centrul atentiei anul acesta mai mult ca oricand.

Sfaturile despre depozitare corecta, reciclare si organizare in bucatarie pe care le vei descoperi in articolele urmatoare vor contribui pozitiv la reducerea risipei de resurse si hrana dar si la controlul cheltuielilor.

Am postat zilele trecute in Social Media 5 sfaturi utile de economisire in bucatarie atat in contul meu de Instagram ElenaSantos_home, in cel din Facebook Elena Santos Home si in grupul asociat site-ului Organizeaza.Economiseste.Traieste. Comentariile primite mi-au intarit ideea ca romanii cauta idei simple si eficiente de a se organiza si de a economisi.

Iata care sunt cele 5 sfaturi utile de economisire si organizare in bucatarie pentru a reduce rispa alimentara si cea financiara:

  1. Reinterpreteaza mancarea ramasa
  2. Verifica ceea ce detii mai intai apoi creaza meniul si lista de cumparaturi
  3. Folosteste recipiente de calitate( caserole, tigai, oale, cratite)
  4. Depoziteaza corect alimentele atat in camara, in dulapuri cat si in frigider sau congelator
  5. Congeleaza corect legume/fructe/carne sau surplusul de mancare preparata.

La trei dintre puncte am primit tot felul de mesaje de genul: dar cum depozitez corect mancarea in frigider sa nu se strice repede, pe care raft este recomandat  sa depozitez branzeturile/ mezelurile, mancarea gatita,ouale, ce tipuri de caserole sunt cele mai bune, cum reinterpretez mancarea, cum si ce congelez. Ma bucur ca am avut un impact in comunitatea mea. Voi detalia pe rand in articole individuale.

Vorbim azi despre C A S E R O L E

Da, este adevarat ca alimentele depozitate in mod corespunzator rezista mai mult timp fie in frigider, fie in camara sau dulapuri.

Caserolele pot fi de mici, medii sau mari dimensiuni. Ele pot fi ovale, rotunde, dreptunghiulare sau patrate.

In general caserolele sunt confectionate din 3 tipuri de materiale si au multiple intrebuintari:

  1. caserole din plastic BPA free( adica fara Bisfenol A)
  2. caserole din sticla cu capac din plastisc sau capac din bambus prelucrat
  3. caserole din ceramica cu sau fara capac sau cu capac din ceramica ori sticla

In functie de bugetul fiecaruia atunci cand alegem caserolele (sticla/plastic/ ceramica) este bine sa tinem cont de urmatoarele aspecte:

Performanta: sa reziste la temperaturi foarte mici si foarte mari: de exemplu daca vrei sa incalzesti un preparat in cuptor normal sau cu microunde, sa reziste in congelator fara sa se crape/sparga

Usurinta in utilizare adica sa aibe manerele usor de manevrat

Intretinere sa se curete usor atat de mana cat si la masina de spalat vase

 Durabilitate: sa nu se zgarie, crape sau deterioreze foarte usor.

In urma cu foarte multi ani am ales gresit caserolele. Inca studiam pe atunci gastronomie, despre tipuri de materiale si texturi si impactul lor in alimentatie. Am ales gresit caserole rotunde din plastic doar pentru ca capacul era intr-o culoare tare draga mie aqua/turcoise.

Multa vreme le-am folosit doar pentru estetic si nu pentru functional. Ulterior le-am inlocuit fireste. Din punctul meu de vedere caserolele rotunde sau ovale ocupa spatiu mult in dulapuri sau in frigider si nu sunt la fel de eficiente ca cele dreptunghiulare sau patrate.

 In general caserolele de orice fel le-am alege, ne ajuta sa reducem  deseurile, sa economisim si astfel sa contribuim la o viata mai sustenabila acasa.

Daca si tu vrei sa economisesti spatiu, timp, bani si resurse in special cand vine vorba de mancare si nu stii cum sa incepi acest proces scrie-mi. Daca ti-a fost util articolul da mai departe unui prieten sau in comunitatea ta.

Sunt Elena si te imbratisez cu drag,

Spor si energie

 

2 COMMENTS

  1. Atentie, nu cumparati doar caserole din plastic, acestea sunt nerecomandate inca din cauza contaminarii alimentelor.

    Sper ca sfaturile mele despre caserolele din articolul de azi sa fie de un real folos in procesul de economisire si organizare al bucatariei dumneavoastra.
    Va doresc o zi frumoasa, Elena Santos.

    • Maria, multumesc ca ai citit articolul. Da, este bine ca atunci cand cumparam caserole sa tinem cont de factorii prezentati in articol. Caserolele din plastic dupa multiple utilizari/spalari este musai sa fie inlocuite.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.