14937010_1173315282754207_93737893_n

 

Atributiile copiilor in casa!  

Inca de la varsta mica sau foarte mica, un an si jumatate-doi, am implicat copiii in activitatile casei. Nu, nu inseamna ca eu nu fac fata si imi deleg familia sa faca pentru mine ci imi implic familia sa ajute, pentru ca si eu sunt om tot cu doua maini si nu am superputeri sa pot face totul de una singura, mai ales pentru ca spatiul de locuit este al tuturor nu doar al meu sa am in grija. Scopul implicarii familiei este responsabilizarea. 

Cum fac eu: 

Pas 1. Impart casa in zone. Asa cum eu fac curatenia in casa pe zone tot asa si atributiile copiilor se impart.

Pasul 2.Explic si arat fiecarui copil cum se face un anumit lucru apoi cer sa imi arate ce au inteles. Le permit sa greseasca sa repete daca vor, nu pun presiune.

Pas 3. Impart atributiile in functie de varsta lor.

Atributii in functie de varsta: 

  1, 1/2 ani-4 ani  Copilul la aceasta varsta deszbraca pijamaua singur(dimineata), se spala pe dinti, se piaptana, strange jucariile inainte de fiecare masa, aseaza masa cu tacamuri, servetele, uda florile, sterge picaturile de apa varsate, pune cartile de colorat si creioane la loc desemnat, duce hainute murdare la cos de rufe, aranjaza incaltamintea la usa.

4 ani-8ani Avand rutina de imbracat dimineata, spalat dintisorii, se incalta /descalta singuri, se imbaiaza singuri cu supraveghere, strans jucarii. Acum, la aceasta varsta incepe implicarea mai activa: sterge praful, matura firimituri, da mancare si apa animalelor casei (pisicute, pestisori, catelusi) ajuta la pregatirea mesei, aseaza masa, strange masa, curata cu un burete sau o laveta musamaua/blatul mesei, spala vase, strange rufe, ajuta la depozitarea cumparaturilor cand venim de la supermarket, duc gunoiul.

8 ani-12 ani  Cu rutina deja formata, dupa varsta de 8 ani copilul constientizeaza.

Orice il pui sa faca, si face bine, trebuie recompensat. Nu material, cu incurajari si multumiri, cu mici stelute, stikere sau bile albe.

Da stiu pare cliseu de pe net sau tv insa, surpriza, functioneaza recompensa non materiala(financiara). Pe langa curatenia casei, camerelor proprii sau zonelor proprii precum si a  igienei personale, acum,  copiii sunt bine implicati in pregatirea meselor(sa curete legume,sa faca omleta, paste) spala singuri rufe, calca rufe  si ajuta la curatenia exterioara a casei(inclusiv mesterit, gradinarit/hranit si curatat spatiul animalelor de curte).

12 ani- adolescenta. Ajuns la acesta varsta copilul stie deja, prin rutina copilariei, strictul necesar sa se descuce singur: curatenie, igiena, spalat, calcat, facut mancare de baza.

Responsabilitatea fata de animale si viata de familie, disciplina si organizarea dobandite de la varsta mica il vor ajuta pe tanarul adolescent sa se descurce in orice situatie fara sa mai depinda de “fusta mamei”.

Acestea sunt indatoririle copiilor mei.

Rutina inseamna disciplina si organizare. Nu intotdeauna le indeplinesc cu voie buna. Sunt si momente de tensiune vis a vis de recompense sau ” nu au chef” insa nu trebuie cedat.

Despre cum fac eu sa ii determin sa isi indeplineasca atributiile in casa, in curand intr-un alt articol.

Sunt Elena si va imbratisez! pe curand

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.