Iata 5 sfaturi utile si cateva activitati de facut in gradina, in lunile aprilie-mai, activitati in care iti poti implica si copiii.

Esti la inceput? Felicitari pentru alegerea de a te conecta cu pamantul.

In acest articol vei descoperi care sunt primii pasi in gradinarit, care este kitul minim de unelte si accesorii de baza precum si cateva activitati distractive pe care le poti face cu copilul tau in gradina.

1.In primul rand asigura-ti cateva unelte si accesorii de baza. Fie ca locuiesti la curte sau la bloc, la supermarketul producatorilor de mobila 100% romanesc MamBricolaj gasesti necesarul pentru primii pasi in gradinarit, bricolat si nu numai.

Sa invatam din istorie. Inca din cele mai vechi timpuri taranii-gradinari investeau in unelte de calitate, durabile, pentru ca erau instrumentul muncii lor si nu isi permiteau sa piarda timp cautand pe la targuri sau la fierarii din satele mai indepartate. Ia aminte de asta. Cumparam cumpatat, putin si bun, de calitate.

Unelete utile

In prezent avem alegeri la tot pasul insa eu, ca gradinar semi-urban dar crescuta de bunici fermieri, am ales sa investesc in cateva unelte de calitate, durabile .

Micul kit al gradinarului incepator contine: lopata si lopatica(scafa), sapa si sapaliga, grebla, plantator, cultivator si foarfecile speciale pentru plante, pentru vie, pomi, gazon.Sunt si mai jos in fotografii explicative daca esti la inceput de drum.

Pe toate le poti achizitiona fie la un click distanta fie din online www.webshop.mam-bricolaj.ro fie din cele 3 magazine din București: str Luica 180 (Berceni), Sos Morarilor 2A (Pantelimon) și in Prelungirea Ghencea nr 299-301.

Accesoriile utile

Ca plantele sa creasca sanatos si armonios au o nevoie minima de pamant bun, apa, soare si multa dragoste.

Iata necesarul de accesorii pentru gradinile din balcon si pentru cele mai mari, de la curte, indiferent daca sunt gradini de legume sau ornamentale.

1.Pamant de calitate cu PH-ul de 6. Daca calitatea pamantului nu este specifica legumelor sau florilor, gasesti in supermarketul MAMBricolaj pamant mixt la saci de 20 sau 40l in care se specifica atat Ph-ul cat si pentru ce este recomandat. De exemplu pamantul cu turba este recomandat pentru rasaduri sau ghivece, ca tot e vremea sa improspatam si pamantul ghivecelor..

2.Ingrasamintele ajuta plantele sa aiba un start bun. Daca nu te pricepi sa alegi iti recomand sa (ma) intrebi sau sa incepi cu cel universal pentru gradina. Daca vrei sa iti amesteci singur acasa pamantul cu ingrasamintele solide iti recomand un recipient tip cos pe care il poti folosi ulterior la stransul frunzelor uscare sau a buruienilor.

3.Sistemul de irigare si drenaj. Pentru balcon folosim stropitoarea sau daca ai un balcon generos achizitioneaza un furtun flexibil extensibil cu pistol de udat in trepte. Pistolul de udat in trepte te ajuta sa reduci presiunea de udare pentru unele plante. Pentru udatul gazonului este ok sa uzi cu presiune dar aici este alta poveste.

Daca spatiul iti permite monteaza singur aspersoare. Specialistii din magazin iti vor face necesarul in functie de suprafata pe care o ai destinata gazonului si dupa caz pentru gradina de legume. Dupa montarea aspersoarelor nu uita sa investesti si intr-un programator solar de irigat. Acesta este un element sustenabil nu doar ca se incarca de la soare dar reduce risipa de apa. In plus te va ajuta si in zilele in care nu ai timp sa uzi.

4.Masina de tuns iarba si masina de scarificat

Primavara, inainte de prima tundere a gazonului fa o scarificare ca la carte. Am scris tot ce trebuie sa stii despre gazon aici.

Pe scurt scarificarea indeparteaza gazonul uscat si permite noilor seminte sa rodeasca. Uite cum arata o masina de tuns iarba si una de scarificat.

Sfatul meu: cand le achizitionezi nu uita si de uleiul special dar cumpara si un cablu prelungitor mai lung pentru ca de obicei aceste masini au cablu de lungime medie sau mica

  1. Fa-ti un plan de actiune si organizare, pe etape de implementare si implica-ti familia. Copiii adora sa ajute.
  2. Aereaza si pregateste pamantul unde vei semana sau planta rasadurile de flori si legume sau ierburi aromatice.
  3. Tunde si ingrijeste via, trandafirii, pomii fructiferi inainte de inflorire dar si pe cei ornamentali. Daca nu ai pomi iti recomand sa incepi acum in aprilie sa iti plantezi primul pom, primul butas. Este un moment prielnic.

5.Invita-ti copilul afara, la distractie educativa deparate de gadgeturi.

Iata 3 activitati simple pentru tine si copil, pe bani putini

Cand sunt mici, copiii sunt tare curiosi. Ei adora sa exploreze, sa testeze iar cand vine vorba sa se murdareasca pe haine si in mod special pe manute, sunt cei mai fericiti.

Da sau… da?

Acum ca stii ce unelte si accesorii specifice ai nevoie, sa purcedem la treaba.

Kitul tau de gradinar incepator se poate imbunatati si ulterior cu incaltaminte si imbracaminte speciala, cu dulap de unelte, roaba si multe altele.

Daca vorbim despre gradinarit, cel mai probabil le va face placere copiilor sa se joace cu nisipul, pamantul sau stropitoarea. Sa fim sinceri pana la capat si noua ca adulti ne cam place sa ne murdarim si ne da si o stare de bine, nu doar lor.

Serotonina, hormonul fericirii ne saluta si starea de bine se instaleaza. Incearca asta, imi multumesti mai tarziu.

Activitatile casnice sau cele de afara, din natura sunt benefice copiilor pentru ca dezvolta atat motricitatea fina cat si dezvoltarea senzoriala, tactila si invata vazand si facand despre responsabilitate.

Iata care sunt cele 3 activitati distractive de gradinarit, simplu de realizat si pe bani putini.

1.Florile din balcon.

Incepe de la interior la exterior. Starneste si creste interesul copilul tau pentru gradinarit inca de la interior, din sezonul mai rece.(lunile februarie/martie)

Arata-i cum incolteste samanta de rosie, de castravete, ardei sau chiar si boaba de fasole sau grau.  Pentru ca semintele necesita atentie zi de zi, copilul va invata rabdarea si angajamentul, responsabilitatea.

Arata-i cum se poate schimba ghiveciul unei plante si cum creezi mixul de pamant daca planta a crescut prea mult sau are puiuti.

Impreuna puteti picta sau decora ghivecele in functie de decorul din casa sau de creativitatea si imaginatia fiecaruia. Mie imi place sa reinterpretez obiecte, sa le vopsesc sau sa le dau o noua intrebuintare. Folosesc  pentru ghivecele din plastic vopselurile Oskar pentru melamina si plastic sunt vopseluri pe care le-am achizitionat de pe webshop-ul MamBricolaj dar se gasesc si la raft in magazine. Sunt accesibile ca pret, sunt pe baza de apa, nu miros si se usuca repede.

Uneori mai folosesc si spay-uri decorative  dar pulverizarea o fac afara in aer liber.

2.Plantarea legumelor

Fie ca vorbim de mini gradina de pe balcon, din jardiniere sau in gradina de la curte, copiii invata cum sa planteze semintele sau chiar rasadurile, cum sa le ingrijeasca dar in acelasi timp ei invata o lectie mult mai importanta si anume sa fie responsabili, temperati, calmi, rabdatori.

S-a dovedit stiintific ca gradinaritul este o forma de terapie emotionala pentru adultii stresati dar si pentru copiii cu deverse forme de ADHD.

Studiul a fost publicat in revista  Urban Forestry & Urban Gardening si a fost realizat de cercetatoride la Universitatea de Medicina din Viena. Cercetătorii confirma ca  terapia prin gradinarit ne ajuta sa ne mentinem in forma fizica si mentala si se reduce stresul excesiv.

How cool is that?

Stim deja ca putem reutiliza si sticlele sau bidoanele de apa de plastic dar mai exista diferite alte obiecte care pot fi la fel de bine folosite pentru a-l invata pe cel mic despre tainele gradinaritului si responsabilitatea fata de mediu.

Cizmele de plastic ramase mici care nu mai pot fi doate, borcanele de muraturi de sticla, conservele de metal sau chiar si unele caserole pot fi transformate cu succes in ghivece pentru flori sau legume pe care apoi le putem transplanta sau muta in gradina exterioara.

Daca esti consumator de iaurturi pastreaza paharelul, este un recipient ideal pentru a pune rasadurile de seminte la incoltit.

3. Casute pentru pasarele din resturi de lemn

Daca locuiesti la curte sau in drumul tau gasesti bucati de lemn de la blocurile in constructie nu le arunca, transforma-le in casute pentru pasarele. apoi vopsestele cat mai vesel impreuna cu copilul tau. Aici am folosit vopseurile mate Oskar.

Vei face un bine naturii si pasarelelor mai ales celor din mediul urban.

Abia astept sa imi scrii in comentarii pe care din cele 3 proiecte le-ai incercat impreuna cu copilul tau.

Acest articol este sustinut de prietenii de la MAM BRICOLAJ,  supermarketul producatorilor de mobila 100% romanesc, supermarketul care te ajuta sa fii sustenabil, te sfatuieste cum sa bricolezi, sa reinterpretezi obiecte si sa iti faci singur diverse lucruri prin casa, asa cum imi place si mie, fara a mai astepta mult timp dupa un mester priceput.

Sunt Elena si te imbratisez cu drag

Xoxo

Urmareste-mi activitatea si in social media

Instagram: ElenaSantos_Home

Facebook  Elena Santos Home&Garden 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.