Suntem la final de an, zilele sunt tot mai reci, se innopteaza mult mai devreme iar lucrarile in gradina sunt pe final si ele.

Este momentul sa ne curatam gradina atat cea de exterior cat si cea de la interior.

Primavara va gasi un teren bine pregatit, curatat si aerisit numai bun pentru un start in forta.Este nevoie de aceste lucrari pentru ca, in primavara sa reluam etapele de insamantare si plantare, iar roadele sa fie bogate si in urmatorul an. Daca ai si tu o mica gradina si vrei sa te asiguri ca vei incepe anul (agricol) asa cum trebuie, uite care sunt pasii de urmat:

Asadar, iata cum ne pregatim gradina pentru iernat.

Lucrarile de toamna in gradina se impart in doua categoii:

  • lucrari in exterior desfasurate in gradina(cea de legume si cea ornamentala)
  • lucrari in interior desfasurate in casa atunci cand vremea nu ne mai permite sa lucram afara.
  • Nota pentru tine: acolo unde este cazul, implica-ti membri familiei. Este si distractiv si pe deasupra se reduce volumul de munca.

Lucrari in exterior desfasurate in gradina(cea de legume si cea ornamentala)

Gradina de legume. In gradina de legume, dupa ce am scos toate vrejurile (unele pot merge la compost) sapam si rascolim pamantul pentru afanare si unde este cazul il imbunatatim cu diferite ingrasaminte necesare tipului de sol.

Curatam si toaletam pomi fructiferi via si arbustii ornamentali. Acum ca au cazut si ultimile frunze este vremea potrivita sa avem grija de pomi daca ne dorim ca anul urmator sa avem roade bogate.

Frunzele, bucuria copiilor, bataie de cap pentru adulti. Multi dintre noi alegem sa ne inconjuram de copaci fie fructiferi fie ornamentali dar, cand vine toamna musai sa avem grija ce facem cu frunzele.

Trebuie  sa curatam de frunze si mizerie burlanele si jgheaburile casei. Dupa ce copii se joaca pe saturate cu ele, fie alegem sa le transformam in compost fie le depozitam in saci speciali pentru a fi preluati de firmele se specialitate.

Scoate din pământ plantele care se înmulțesc prin bulbi.

Gazonul.  Daca nu ai reusit pana acum sa te ocupi de scarificarea de toamna a gazonului nu-i bai. Se poate si in primavara. Important este sa fie tuns inainte de inghet si curatat de frunze.

Speciile de tuia, gardul viu si arbusti ornamentali se toaleteaza si ei.

Se indeparteaza ramurile uscate iar acolo unde este cazul se leaga si acopera pentru ca greutatea zapezii sa nu ii distruga.

Florile de toamna mai ales crizantemele si trandafirii se tund si se acopera in special la baza tulpinii.

Acopera cu folie sau paie ierburile aromatice rozmarinul, salvia, patrunjelul etc

Aplica ingrasaminte speciale pentru sol, ingrasaminte cat mai naturale care sa-l ajute sa-si refaca proprietatile nutritive pentru o buna crestere in anul urmator.

Uneltele de gradinarit, furtunul de udat si aspersoarele.
Tot acum este momentul in care ne curatam masina de tuns iarba,  masina de scarificat, suflatoarea de frunze, trimmerul, foarfeca de tuns telescopica. Ne curatam de asemenea si uneltele, ne spalam si intretinem corect roaba, cazmaua, sapa, lopata, grebla. Sistemul de irigat are si el nevoie de un pic de atentie. Furtunul trebuie golit de apa si depozitat la adapost, ferit de ger iar presiunea de la aspersoare redusa la minim.

2.Lucrari de toamna desfasurate la interior, in casa atunci cand vremea nu ne mai permite sa lucram afara.

Toamna, atat plantele de pe balcon cat si cele de interior au nevoie de o curatenie ca la carte. Asta daca vrem plante frumoase si pe perioada rece.

Acum este momentul ideal pentru a verifica solul plantelor decorative, de adaugat pamant si ingrasamant acolo unde este cazul. Este vremea de verificat si starea ghivecelor si de pregatit plantele pentru hibernare.

Daca intampini situatii unde nu ii dai de cap, scrie-mi si impreuna gasim solutii iar daca vrei sa stii ce lucrari se fac in functie de luna gasesti articolele mele cu calendarul gradinarului incepator aici.

Daca informatia de mai sus iti e de inspiratie si aplici, cand timpul iti permite, sa imi scrii cum a iesit. M-as bucura mult.

Daca iti plac postarile mele despre gradinarit, organizarea casei, DIY,  bucatareala, camin in general, intra te rog și pe pagina de Facebook a blogului Elena Santos Home apoi impartaseste acest articol si cu prietenii tai cu un simplu share.

Te invit pe canalul meu de YouTube si Instagram sa vezi ce mai mesteresc. Ma gasesti in online cu acelasi nume Elena Santos Home dar si in grupul cu idei de organizare, economisire si timp liber, grup unde poti gasi solutii smart adaptate fiecarui stil.

Sunt Elena si(ca de fiecare data)te imbratisez cu drag!

Spor si energieee..

Cu drag

Elenita

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.