Pregatirea camerei bebelusului se face de obicei dupa saptamana 35-a de sarcina. Nesting-ul cum spun americanii.

Cum ne organizam, ce cumparam, ce nu cumparam, ce este util sau de ce anume tinem cont aflati mai jos in acest mic ghid util pentru viitorii parinti.

Dupa trei nasteri si ceva experienta in organizarea casei in care sunt si copii, de la nou -nascut la adolescent, pot spune cu mana pe inima ca nu avem nevoie de toate recomandarile vazute in pozele frumoase din Social Media. Spatiul trebuie sa fie functional si mai apoi estetic.

Facem alegeri cumpatate, ne limitam la strictul necesar evitand astfel risipa financiara, inutila de multe ori.

Pana la momentul magic pe care il asteptati de-atata timp, tu si partenerul tau va straduti sa faceti toate pregatirile necesare pentru a amenaja cat mai bine spatiul bebelusului.

Planificarea din timp, listele si organizarea sunt tool-uri ce va vor simplifica viata si vor reduce nivelul de stres.

Internetul are o gramada de oferte tentante, de variante si alegeri pentru orice fel de buget dar care este cea mai buna varianta? Unde amplasam patutul, cumparam sau nu masa de infasat,  avem nevoie de sterilizator de biberoane, batista sugarului sau de leaganul mobil tip cangur? Cutiile cu jucarii unde le punem si toate celelalte obiecte de care credem ca avem nevoie? La toate aceste intrebari va raspund, pe scurt. mai jos.

Iata care sunt pasii pentru organizarea si pregatirea eficienta a spatiului destinat bebelusului:

Alege impreuna cu partenerul tau spatiul destinat bebelusului. Acesta poate fi un coltisor in camera voastra in imediata apropiere a patului matrimonial, ceea ce recomand, sau o camera separata monitorizata video.

In primele 3-6 luni bebelusul va dormi foarte mult si va sta oricum langa pieptul mamei si al tatalui, aproape permanent. Este un moment magic, de conectare, ce se intaleaza mai ales la nivel emotional chiar daca primele luni sunt extrem de obositoare.

Creati un flux in camera in care va locui bebe.

Avem aici 2 variante

  1. Daca optati ca bebe sa ramana in camera lui iata ce va sugerez sa contina camera pentru primii 3 ani:
  • zugraviti camera in culori neutre sau pastel
  • achizitionati patutul de bebe simplu, fara plusuri, eventual cu mic carusel
  • balansoar, canapea sau pat de odihna parinte (poate fi chiar patul pe care bebe il va folosi dupa varsta de 3 ani, cu protectia aferenta)
  • comoda cu 5 seratare sau un sifonier care sa aiba si sertare atat pentru haine cat si pentru necesarul de pat (lenjerii, paturici, prosoape)
  • sistem de iluminat portabil( lampadar sau veioza cu reglaj de intensitate)
  • zona destinata kitului de igiena, kitului de alimentatie tip formula, zona de medicatie si dosarul medical al bebelusului, zona pentru cartile de povesti, zona pentru geanta de drum a bebelusului.
  • sistem de monitorizare si ambient sau zgomotul alb
  • cos de gunoi simplu
  • nu recomand plante in incapere

2. Daca momentan tu si partenerul tau ati ales ca bebe sa fie co-locatar in dormitorul vostru musai sa tineti cont de coltisorul lui si nevoile aferente. 

In primul rand organizarea spatiului si depozitarea corecta sunt foarte importante pentru a eficientiza timpul si functionalitatea spatiului in prima luna de adaptare cu bebe si prima etapa de parinteala. Functionalitatea spatiului va fi de real ajutor mai ales pe timpul noptii.

Asadar, indiferent de spatiul destinat bebelusului tineti cont de urmatoarele: 
  • delimitati clar spatiul fiecaruia (mama, tata, bebe) in jurul saptamanii 30 de sarcina
  • tineti cont de curatenia, ordinea si igienizarea camerei.Daca este cazul zugraveste in culori neutre cum am recomandat mai sus. ( ps nu se mai poarta roz/bleu dar fiecare alege cum considera)
  • Verificati nivelul de umiditate sa fie intre 45-55%. Sa nu existe mucegai, sa nu fie o incapere aglomerata cu diverse obiecte decorative sau lucruri ce pot acumula praf (covoare groase/pufoase)
  • incaperea sa fie luminoasa si aerisita
  • creati zona de infasat/schimbat scutecele cu kitul de igiena aferent in apropiere
  • (kitul  sau organizatorul poate contine scutece, servetele umede, aleze de pus sub bebe, crema, ulei, ser fiziologic, termometru,dischete de bumbac si pompa de muls unde este cazul). De obicei recomand sa se faca aceasta operatiune direct pe pat. Este mai simplu si mai economic chiar daca nasterea a fost prin cezariana.
  • creati zona destinata alimentatiei in cazul in care bebe este alaptat mixt sau cu formula
  • depozitati in sertare hainutele, organizate pe categorii, la fel si micul neceasr al bebelusului ( rezerve de scutece, servetele, sampon special sau alte articole de igiena)
  • creati zona de baita a bebelusului si kitul de baie (sampon, prosop,termometru de apa, perie speciala, forfecuta de unghii, uleiul de corp)
  • folositi cosulete sau cutii de depozitare portabile. Va vor ajuta foarte mult
  • in ceea ce priveste imbracamintea recomand sa fie din bumbac. 7 seturi sunt suficiente pentru primele luni.
  • tineti cont de recomandarile medicului neontalog

3. Impartiti sarcinile casei cu partenerul de viata si cu ceilalti locatari unde e cazul. O mamica odihnita va avea o casa fericita.

Sper ca aceste informatii sa va fie de folos sau distribuiti mai departe viitorilor parinti.

Cu drag,

Elenita

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.