Provocarea celor 3 plicuri pare a fi o metodă sigură de economisire. Încercăm împreună?

Înainte de a începe provocarea Marea Economisire, pe 1 octombrie 2018, vreau să fac o mica  precizare: familia mea este compusă din 2 adulți, eu și soțul meu și împreună avem 3 copii cu vârste și nevoi diferite (5 ani,10 ani si 15 ani).

Cum ne organizăm bugetul familiei? Simplu, foarte simplu. Liste. Listele ne ajută să ne indentificăm nevoile. Listă pentru meniul familiei, pentru alimente și non alimente, listă pentru nevoi personale și nevoi familiale. Se va aloca un buget lunar fix, egal pentru fiecare membru al familiei, după ce vor fi puși separat banii pentru utilități, rate și datorii lunare.

Să-i dăm drumul, zic…

Pentru această provocare, de a-mi ține sub control cheltuielile, m-am inspirat din metoda lui Jordan Page de pe site-ul său Budgetboothcamp.com. 

Jordan este o americancă cu  7 copii și un singur venit fix, care a reușit să treacă de la falimentul propriu la un trai decent într-un singur an. Zău acum, nu e necesar să așteptăm falimentul pentru a gestiona mai bine banii familiei.

Pentru că abia am descoperit această metodă simplă, nu am avut timp să o testez. Tocmai de aceea lansez această provocare cititorilor mei, să ne susținem și să vedem împreună cât putem economisi sau, de ce nu, cheltui conștient. Sunteți gata?

Să vă explic:

Mama Jordan zice așa: primul pas pe care trebuie să îl faci atunci când planifici bugetul familiei este să delegi atribuțiuni între tine și soț pentru a ști cine se ocupă și de ce anume, apoi să evaluați sincer veniturile și cheltuielile cu ajutorul listelor. Bun.

Cum scrie și pe fotografia de mai sus, ei s-au delegat în felul următor (gee, zici că sunt fix ca la noi în familie, zău):

   Mama: Venituri ocazionale din blogging, se ocupă de bugetul familiei ce include nevoi școlare, extracurriculare, nevoi medicale, cumpărături și prepararea meselor, nevoile animalelor de companie, babysitter, nevoi ale casei, cadouri aniversare sau de sărbători, Paște, Crăciun sau zile onomastice, alte petreceri.

   Tatăl: Aduce un venit fix, exact ca la noi în familie, plătește facturi, se ocupă de conturile bancare, credite și datorii, planificări financiare, juridice, asigurări, necesități auto, reparații casnice, distracția în familie, combustibil pentru mașini, petreceri.

Cu alte cuvinte, ăștia doi știu exact ce au de făcut fiecare, pentru a asigura buna functionalitate, decentă, a familiei, totul cu un buget redus și cheltuieli responsabile.

Cele 3 plicuri sunt eficiente, zice mama Jordan, pentru a ști exact cum să îți împarți banii ce intră lunar în casă.

Metoda celor 3 plicuri (50%-30% -20%)

Plicul I – Familie. În acest plic punem banii pentru utilități, rate și datorii, reparații, benzină, extracurriculare tip pian, dansuri, etc.

Plicul II – Cumpărături/consumabile. În acest plic punem bani pentru alimente și non alimente, însă acest plic va fi împărțit în 4 părti egale, câte săptămăni intră într-o lună. De obicei, stă la mamă în portofel, iar la fiecare plată pune chitanța sau bonul în plic direct.(Organizarea bonurilor, în felul acesta nu mai stai să cauți bonul să schimbi perechea de pantofi, știi exact unde este.)

Plicul III-Altele. În acest plic vom pune bani pentru coafor, film, un prânz sau cină la restaurant, vizită la muzeu sau la vreun concert sau chiar ii putem economisi.

Eu am făcut plicurie imediat cu ce aveam la îndemană. Poate că până pe 1 octombrie le fac mai arătoase un pic să placă ochiului meu, deh eu functionez mai pe vizual asa…

Ideea pentru care lansez această provocare este economisirea. Va atasez video la finalul articolului.

Fiind o societate de consum nu constientizăm că acei 5 lei sau 10 lei cheltuiți, zi de zi, pe nimicuri mărunte, afectează nu numai bugetul familiei, ba chiar fericirea familiei.

Câteva minute petrecute acum, spre final de lună, pentru a crea un buget corect bazat pe liste reale, pot economisi mai târziu mai mulți bani, bani ce pot fi destinați distracțiilor sau lucrurilor cu adevărat valoroase pentru noi.

Lipsa banilor duce la momete neplăcute în familie. Economisirea lor pe de-o parte și cheltuirea lor pe lucruri valoroase duce aproape sigur la armonie în familie.

Te provoc să mi te alături timp de 2 luni să economisim împreună, mai ales că urmeză Sărbătorile de Iarnă.

Ce zici. te bagi?

Sunt Elena și te îmbrățișez cu drag!

Spor și energieee…

 

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.