Curățenia de Crăciun o fac din timp, la început de Decembrie odată cu planificarea bugetului a meniului, invitați,cadouri, ținute, a activităților și mai ales a primei săptămâni din Ianuarie!

Știu că în acest sezon magic mulți dintre noi găzduim petrecerea de Crăciun acasă, în confortul căminului nostru având oaspeți dragi, familie sau prieteni care vor rămâne cu siguranță peste noapte.

În scurta vacanță de sfârșit de an avem o multitudine de planificări și pregătiri. Tocmai de aceea propun o planificare eficientă, mai ales a curățeniei încă de la începutul lunii decembrie, urmată mai apoi de lista cu invitați și meniul aferent, cadourile și nu în ultimul rând planificarea bugetului din prima săptămână a lui Ianuarie.

Este posibil ca imaginea să conţină: Elena Santos, zâmbind

Deoarece această perioadă a Sărbătorilor de Crăciun și An Nou poate fi un timp destul de copleșitor, m-am gândit să îți scriu câteva strategii de curățenie, cred că vreo 4-5 la număr, aplicate în căminul meu astfel încât, pe măsură ce se apropie perioada Crăciunului, să te ocupi doar de acele lucruri cu adevărat importante.

Este posibil ca imaginea să conţină: Elena Santos, zâmbind, stând jos şi interior

Crede-mă, în trecut mă supra-solicitam urmând exemplul deloc eficient al mamei, să fac de toate în 3 zile dar, de vreo 2 ani încoace, mă pregătesc din timp cam cum fac cei de la Ikea când scot decorațiunile de Crăciun la mijlocul lui septembrie..

Glumesc, te-ai prins nu? Eu fac curățenia la sfârșit de noiembrie sau început de decembrie apoi mențin. Ăsta-i un pont de ținut minte. Cu plăcere…

Așadar, scriu aici cele 5 lucruri-sfaturi din lista de to-do de la noi din cămin, sfaturi ce eu le aplic începând chiar acum!

  • Curățenia din baie.
  • Intrarea principală din casă
  • Camera de oaspeți(camera unde invitații vor dormi peste noapte)
  • Păianjenii și praful din zonele de acces și stat(sufrageria, hol si/sau locul de luat masa)
  • Lustruirea tacâmurilor, paharelor și unde este cazul a geamurilor și oglinzilor.

    1.Curățenia din baie

    Este de la sine înțeles că atunci când avem musafiri care rămân sau nu peste noapte, la un moment dat, aproape sigur că vor dori să folosească baia. Cum spuneam și în noua mea emisiune de la canalul Tv A7 baia, chiuveta din bucătărie și întrarea sunt de impact atunci când avem musafiri.

    Da știu nimeni nu vrea să audă de frecatul toaletei în prag de Sărbători. Tocmai de aceea doar vom menține curățenia. Așadar, iată ce poți face pentru a o menține simplu și ușor de gestionat.

În primul rând, a începutul lui Decembrie, cu 2-3  săptămâni înainte ca lucrurile să se aglomereze de diverse task-uri de făcut, creează-ți o strategie.

Oferă băii tale o curățare foarte bună. Aceasta ar trebui să includă curățarea căzii și/sau a dușului, gresia, chiuveta, vasul de toaletă și oglinda. Nu atribui mai mult de 1-2 ore. Apoi, în următoarele 2-3 săptămâni doar întreții.

Simplu nu? Pe canalul meu de YouTube am un video mai vechi al meu în care spăl baia în 15 minute sau vasul de toaletă în câteva minute.

2. Intrarea principală

Este iarnă și chiar dacă nu a venit cu zăpada sigur avem noroi. Important este ca ușa de intrare și covorașul să fie curate apoi în holul de la intrare cât mai puține haine și încălțăminte.

3.Camera musafirilor

Mare atenție la păianjenii de pe la colțuri fie de pe tavan sau lângă mobilierul apropiat de pereți. Lenjeria să fie curată și dacă ai 1 prosop sau 2 extra pentru ei este ideal. Pijamaua este deja un upgrade. Pentru un miros de proaspăt, dacă nu ai parfum de cameră, pune într-un pulverizator fie 3 picături de uleiuri esentiale(eu folosesc peppermint de la DoTerra) fie un pic de balsam cu apă și gata spray de cameră(chiar și pentru toaletă merge)

Imagini pentru guest room
Pinterest

4. Păianjenii și pânzele lor nesuferite.

Nu știu cum dar am nimerit prieteni super mișto cărora nu le pasă dacă am slime sau păianjeni pe pereți dar am unele rude care scanează tot prin casă înainte să scoată vreo 2 vorbe. Cred că fiecare dintre noi avem acea rudă care fie vorbește la nesfârșit, fie se laudă la extrem fie sunt critici că te găsesc în pijamale la ora prânzului.

Ați prins ideea nu? Fără pânze de păianjen.

5. Lustruirea tacâmurilor, paharelor și unde este cazul a geamurilor și oglinzilor.

 

Paharele  vor străluci dacă le aburești deasupra unei cratițe cu apă fierbinte apoi de lustruiești cu o cârpă de bumbac (trucul ăsta îl știu de la un filipinez, de pe vremea când navigam în jurul lumii)

Tacâmurile le scufundă în chiuvetă, în apă fierbinte unde mai adaug sare grunjoasă, lămâie și folie de aluminiu. Ies ca noi după ce le las la înmuiat 20 minute. Am scris aici mai multe variante de curățare și dezinfectare a tacâmurilor.

După curățenia de început de lună urmează planificarea zilei de Crăciun și Noul An cu meniul aferent, decorațiuni, hainele de party, lista invitaților, cine și ce aduce fiecare să nu își faci gaură în buget, apoi lista de cadouri dacă nu ai făcut-o deja și planificarea banilor și alimentelor pentru prima săptămână din Ianuarie.

pinterest

Dacă îți plac postările mele despre Casă și Grădină, adică despre Organizare, Grădinărit, Curățenie, Bucătăreală și cămin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu Acasa cu Mami.

Mă  mai găsești pe YouTube cu același nume Acasa_cu_mami  sau ElenaSantos_Home pe Instagram dar și în grupul despre organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Sunt Elena și te îmbrățișez cu drag!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.